tisdag, januari 18, 2011

Ett lyckat fiasko

Det var inte många dagar som behövdes för att förhågorna skulle besannas. Av 14 skjutna vargar hittills är det elva vuxna djur och av dem fyra alfadjur. Med andra ord, det planenliga fiaskot med en jaktmetod som gör sig beroende av varghatarnas godtycke har upprepats. Dessutom har EU-kommissionen bestämt att dra Sverige inför rätta.

För miljöminister Andreas Carlgren finns nu ett möjligt val för att rädda en gnutta av heder, och det är att meddela Reinfeldt om sin avgång. Det kommer naturligtvis inte att hända, även om Sverige skulle bli fällda i EU-domstolen. Carlgren har redan meddelat att brott mot EU-lag inte spelar någon roll, och han har varit öppen med att den havererade miljöpolitiken är helt i linje med Alliansens ambitioner. Därmed bör förtroendet för honom vara relativt intakt inom det egna partiet och inom Alliansen.

Vad är då grejen med dessa alfadjur, varför pratas det så mycket om det? Jo, vargen är ett flockdjur med en strikt hierarki. Ungarna socialiseras till skickliga jägare där samarbete är A och O för en lyckad jakt av större bytesdjur som till exempel älg. Alfadjuren är flockledare och därmed nyckelindivider för att denna socialisering ska fungera. I normala fall behöver en varg nå tre års ålder innan de är någorlunda fullärda jägare, och splittras flocken innan dess kommer de ha sämre möjligheter att kunna jaga större vilt.

Ensamlevande vargar som separerats från flocken innan tre års ålder blir därför mer benägna att ge sig på enklare byten, som tama får. Därmed får jägarna möjlighet att skjuta dem med så kallad skyddsjakt. Jägarna skapar alltså ett "behov" att skjuta betydligt fler vargar än vad licensjakten tillåter. Jag tror därför inte att det är en slump att jägarna fått fria händer att skjuta hej vilt i skogarna. Det är del i en strategi att driva den svenska vargstammen till utrotningens brant. Finns det någon annan förklaring till att regeringen valt denna anarkistiska jaktmetod, trots fjolårets fiasko, skulle det vara intressant att höra den.

1 kommentar:

Kalle sa...

Vill bara säga, tack till er alla som agerar skriver och bloggar i ämnet!