torsdag, september 02, 2010

SD och TV4

- Det var ju med flit, TV4 gick in i vår fälla. Den var provokativ. Vi gjorde det för att chocka. Tas den upp av TV4 då tittar 250 till 300 tusen på den, nu kan du hitta den överallt på nätet och vi uppskattar att tre miljoner har tittat på den.
Den har ju fått ganska mycket kritik också?
- Ja, men och? Det spelar ingen roll vad vi hade gjort, så hade vi fått kritik. Vi var ute efter att provocera och TV4 knallade rakt in i fällan. Vi skrattade så vi höll på att kissa på oss allihop. Vi sparade pengarna och så fick vi ännu större reklam.
Så ni står inte för budskapet i filmen och att ställa invandrare mot pensionärer?
- Jo, men det här var ju överdrivet, vi överdrev med flit.

Så säger en lokal företrädare för Sverigedemokraterna när jag stannar till vid en av deras valstugor. Det är knappast någon nyhet, och de flesta verkar vara på det klara med att det handlade om en kupp för att få gratisreklam med hjälp av en provokation. Det kvarstår dock en fråga och en slutsats.

Slutsatsen är att Sverigedemokraterna inte är det anständiga demokratiska parti som man ibland vill ge sken av, utan fortfarande är ett rasistiskt parti som gärna tar till en retorik som starkt bär drag av nazistisk och fascistisk propaganda. Valfilmen kan ses mot bakgrund av ett av de mest klassiska citaten av Adolf Hitler: "Gör lögnen stor, gör den enkel, fortsätt berätta den och så småningom kommer de att tro på den".

Frågan är hur ett rutinerat och etablerat mediaföretag som TV4 så lätt "knallade rakt in i fällan" (och fortsätter att göra det)?

Inga kommentarer: