onsdag, maj 16, 2007

Seismologisk livsstil

Det är inte första gången jag vistas i den så kallade "eldringen", som alltså är seismologernas slanguttryck för den regionen som drabbas av cirka 75 % av jordens alla jordskalv. Eldringens östra halva är den amerikanska västkusten, från Alaska till Chile. Just här i Arequipa sägs det att det skakar i snitt 10 gånger per dygn (!), men i de flesta fall är det så svagt att det inte märks. Hittills har jag kunnat känna av tre jordskalv på lika många veckor, varav det kraftigaste varade i kanske 3 sekunder... Inget farligt alltså, men det får en att minnas att det när som helst kan skaka till ordentligt. Faktum är att det var ett skalv på 4,9 Richter bara två dagar innan jag kom hit. Det är kanske inte tillräckligt för att innebära en verklig fara, men nog för att skrämma den som lever i den trygga vanföreställningen att marken är en fast punkt i tillvaron.

Hur lever man då under jordbävningshotet? Ja, faktum är att det enda man kan göra är att läsa om hur man bör bete sig när den kommer och hoppas att man kan behålla lugnet nog för att minnas det när det väl händer. Och att lagra vatten på flaska, alltid ha stearinljus och matkonserver i hemmet.

En liten grundkurs i seismologi för den som tycker sånt är kul (resten kan gå direkt ner till kommentarerna och skriva en hälsning):
- Jordskalv orsakas av rörelser i den översta delen av jordskorpan, manteln. Spänningar byggs upp, framför allt vid sprickor i manteln, och för att de ska "laddas ur" frigörs stora mängder energi i form av seismiska vågor.
- Richterskalan mäter mängden frigjord energi och är logaritmisk där en ökning med 1 steg motsvarar 32 gånger större energimängd. Ett skalv som mäter 6,0 på Richterskalan är alltså 1024 gånger kraftigare än ett skalv som mäter 4,0. (källa wikipedia)
- På svenska brukar man blanda ihop orden jordbävning och jordskalv, medan man på spanska strikt skiljer dem åt: terremoto respektive temblor, där den tidigare ska vara så pass kraftig att den orsakar allvarlig materiell skada. Det finns däremot ingen bestämd gräns mellan jordbävning (terremoto) och jordskalv (temblor) på Richterskalan, eftersom skalvens skadeverkan kan variera mellan olika platser, på grund av bergart och andra faktorer. En jordbävnings skadeverkan mäts därför enligt en annan skala, Mercalliskalan, som går från 1 till 12. En 12:a på Mercalliskalan innebär "total förödelse med stora marksprickor och ändringar i landskapet" (wikipedia), dit man till exempel räknar jordbävningen i Indiska Oceanen som orsakade tsunamin 2004.

8 kommentarer:

Lena sa...

Jag känner aldrig jordbävningarna här. :-( Okej, jag vill inte ha något Managua a la 1970-talet skak, men att få känna av en liiiiiten en innan jag far hem, är det för mycket begärt? Nicaraguanska turistrådet borde fixa oss lite äventyrsturism.

Johan T sa...

Jag tycker du ska ringa till Ortega och ställa honom personligt ansvarig för dina uteblivna jordskalvsupplevelser

Nadia sa...

även jag är lite besviken på att jag inte har fått uppleva något jordskalv vilket måste vara något av en bedrift med tanke på att jorden skakar rätt ofta i Chile. Innan jag kom till Chile hadedet tydligen under ett par månaders tid varit rätt tätt med skalv av varierande skala. Men sedan jag anlände har det varit oroväckande lugnt bortsett från en natt då ett ytterst blygsamt jordskalv inträffande. Tyvärr låg jag och sov och missade denna stora händelse.

Pumita sa...

Jag har aldrig upplevt vare sig terremoto eller temblor och är inte speciellt ledsen över det, men jag tror inte att man kan gå runt och oroa sig för att det ska hända. Jo, lätt att säga, när man befinner sig på betryggande avstånd.

Lena sa...

Pumpkin: Ja, alla människor borde faktiskt få uppleva exakt lika mkt jordbävningar. Ortega borde fixa. Dagens fördelning är djupt orättvis.

Nadia: Vi kanske har någon slags superhjälte-kraft; förmågan att hålla jordbävningar borta?

Nadia sa...

Lena: Nu sa du allt nått! Kanske att man skulle kunna göra en lukrativ affär av denna övernaturliga och säkerligen avundsvärda förmåga?

Deniz Kellecioglu sa...

Intressant läsning, folk. Jag har då aldrig levt (länge) i en jord"rörelse" område, men hoppas på att bo några år i Istanbul - en stad som, enligt experter kan drabbas en fruktansvärd jordskalv inom den närmaste tio åren. ...jag tror jag avvaktar minst tio år, oavsett hur skön staden är.

Anonym sa...

varfor inte:)